Szybka rejestracja
Członkostwo na naszym Forum jest bezpłatne. Zakładając konto uzyskasz natychmiastowy dostęp do wszystkich funkcji i będziesz mógł zacząć zgłębiać tajniki uwodzenia. Rejestracja zajmuje chwilkę i jest absolutnie bezpłatna, zatem wypełnij poniższy formularz i przyłącz się do nas już teraz!
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|
Szczerze mówiąc nieraz irytują mnie błędy popełniane na różnych forach przez użytkowników. Pro publico bono zatem, tworzę taki ,,mini-słownik", mam nadzieję, że się przyda.
Przykłady zarówno z tego jak i innych for. PS-przydałby się tu jakiś absolwent polonistyki albo ktoś, kto z regułami gramatycznymi j. polskiego jest za pan brat-ja osobiście prawie w ogóle ich nie znam, jestem wzrokowcem. Zachęcam do wspólnego ulepszania i dodawania nowych przykładów ![]() ---------------------------------------------------------------------- Lewa strona (błędny zapis) ---------------- Prawa strona (poprawny) apropos-------------------------->à propos bede, będe----------------------->będę cohones-------------------------->cojones egzekwo-------------------------->ex aequo forumowicze---------------------->forowicze grejfrut--------------------------->grejpfrut mósiał---------------------------->musiał najleprzy------------------------->najlepszy orginalny------------------------->oryginalny pospieszył się--------------------->pośpieszył się sie------------------------------->się standartowy, standart------------>standardowy, standard struj----------------------------->strój stymże, z tymże------------------>z tym, że weszłem, przyszłem--------------->wszedłem, przyszedłem wizawi--------------------------->vis à vis wogle, wogóle-------------------->w ogóle wykąbinować--------------------->wykombinować wziąść--------------------------->wziąć vodka, vódka--------------------->wódka zająknoł się----------------------->zająknął się Parę objaśnień: *cojones-to hiszpańskie słowo, a w tym języku ,,j" czytamy jak nasze ,,h" ; ,,h" jest niewymawiane. *pośpieszyć się-spieszyć się znaczy tyle co ,,zsiąść z konia" ; tutaj zaś ewidentnie chodzi o czasownik od słowa ,,pośpiech". *forowicze-zauważyłem, że słownik podkreśla tą formę jako błędną, ale w istocie jest ona poprawna. Skoro są fora a nie ,,forumy", to ich uczestnicy to forowicze. Z tym, że forma ,,forumowicze" tak się już upowszechniła, że raczej nie warto zawracać sobie tym głowy ![]() Trochę reguły gramatycznych z przykładami: *rzeczowniki nie będące pierwszym słowem zdania piszemy z małej litery *nazwy absolutów wszystkich religii piszemy z dużej litery (zatem Allah a nie ,,allah" i Jahwe a nie ,,jahwe") *Bóg piszemy tylko w odniesieniu do Chrystusa ; bóg to określenie absoluta z religii nie będącej chrześcijaństwem (np: bóg Hermes) *nazwy grup narodowościowych i etnicznych piszemy z dużej litery (np: Szwedzi, Ślązacy) *przymiotniki powstałe od narodowości piszemy z małej litery (np: chiński, boliwijski) *nazwy geograficzne i własne piszemy z dużych liter (np: Wielkie Równiny, Pampa, Nemiroff, MediaExpert) *mgr piszemy bez kropki *polski cudzysłów wygląda tak: ,,tekst" *nie z przymiotnikami i przysłówkami piszemy razem (np: niespecjalny, nieprzemyślany, niebezpiecznie, niestrudzenie) *tytuły piszemy z dużych liter (np: Pan Prezydent, Jego Eminencja) *zaimki osobowe i dzierżawcze wielką literą piszemy wyłącznie w drugiej osobie (np: Ty, Twój, Wy, Wasz). Jeżeli pojawia się w innej osobie niż druga, to tylko wtedy, kiedy mówimy o istocie boskiej, bądź cytujemy jej [domniemane] słowa (np: ,,JA jestem Pan, nie ma innego). |
|
|
|
Heheheh, rozbawiłeś mnie - punkt za inicjatywę
Ten post Ci pomógł? A może innych osób z tego wątku? Podziękuj autorom klikając na ikonę
przy ich postach i daj im punkt reputacji!
|
|
|
|
Mnie też podoba się temat, daję plusik i dodam coś od siebie.
Słowo "bynajmniej", oznacza przeczenie i nie jest synonimem słowa "przynajmniej". 1. (...), a bynajmniej ja tak uważam -------------------> Zdanie niepoprawne 2. (...), a bynajmniej nie było to czymś poprawnym. ----> Zdanie poprawne |
|
|
|
Mężczyzną <-----> Mężczyznom
Kobietą <-------> Kobietom Przy tych dwóch słowach ludzie bardzo czesto się mylą, bo w zależności od tego jak jest skonstruowane zdanie pisze się i tak i tak np.: Błędna forma: Kobietą się wydaje... Mężczyzną -||- Poprawna forma: Kobietom się wydaje... Mężczyznom -||- Ale np juz w drugim przykładzie bedzie inaczej: Błędna forma: Kobietom jestem Mężczyznom -||- Poprawna forma: Kobietą jestem Mężczyzną -||- Przynajmniej w drugim przypadku wydaje mi się, że tak to bedzie poprawnie zapisane.
Keep smiling
![]() |
|
|
|
@UP
Dla ułatwienia: Liczba pojedyncza: (jedną) Kobietą, (jednym) mężczyzną Liczba mnoga: (kilku) kobietom, (kilku) mężczyznom Właśnie, przy okazji dodam: pojedyńczy-------------------pojedynczy |
|
|
|
i tak nikt tego nie przeczyta ;D
Ten post Ci pomógł? A może innych osób z tego wątku? Podziękuj autorom klikając na ikonę
|
|
|
|
Niech ludy zaczną korzystać z prawego przycisku myszy to 80% błędów zniknie. Dlaczego cojones, kiedy nie marijuana tylko mariHuana? I jak się ma uzus do poprawności?
|
|
|
|
A może zna ktoś mod do vBulletina, który podkreśla błędnie napisane słowa? Było coś takiego kiedyś pod phpBB... Jak ktoś zaczynał zdanie z małej litery, albo pisał np. "muszom" czy też "weszłem", to po dodaniu posta skrypt bardzo ładnie podkreślał i kolorował na czerwono taki błąd.
Zna ktoś, bo ja nie znalazłem...Wszystkie przeglądarki mają domyślnie włączone sprawdzanie pisowni, z tego co pamiętam. Jeśli ktoś wyłączył pisownię celowo po to, aby pisać sobie byle jak, to niech dostanie po głowie za coś takiego. A jak to zrobił przez przypadek, to niech kliknie te 5 razy i ma z głowy problem.Pozdrawiam ciepło, Merlin P.S.: I tak już jest lepiej niż kiedyś było... ![]() Admin i Główny Trener SeduceYourLife.com Zanim napiszesz na forum, przeczytaj Regulamin. | Zanim poprosisz o poradę na privie, przeczytaj ten post. Ten post Ci pomógł? A może innych osób z tego wątku? Podziękuj autorom klikając na ikonę przy ich postach i daj im punkt reputacji! |
|
|
|
Merlinie, fajnie by było gdyby jeszcze była możliwosć automatycznego zapisywania pisanej (ale jeszcze nie wysłanej) wiadomosci
Keep smiling
![]() |
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|

+48 71 758 49 22
+48 502 56 86 26

Wygląd liniowy